Home / Blog / 2012, het jaar van de nieuwe vrouwelijke heldin

2012, het jaar van de nieuwe vrouwelijke heldin

LATER LEZEN

Af en toe zijn er wel meisjes geweest in televisieseries en films die een hoofdrol opnemen, maar toch staan ze op het tweede plan.

Onderzoek uit 2010 van Kathryn Gilpatric waarbij ze de vrouwelijke rollen uit 300 top 20 films tussen 1991 en 2005 geanalyseerd en daaruit blijkt dat zelfs al zijn de vrouwen sterk, uiteindelijk worden ze quasi steeds een dame in moeilijkheden die door de man gered moet worden. Uit een ander onderzoek van Jeffrey Brown toont dat de vrouwelijke heldinnen als ze effectief een belangrijke rol hebben, quasi steeds uitermate sexy moeten zijn. Een latexpakje is zowat het uniform. Deze heldinnen lijken meer gericht op het mannelijke publiek dan dat ze een rolmodel voor meisjes zijn.(bron) Als we in deze periode al een blockbuster hadden met een vrouwelijke hoofdrol die niet in zo een pakje rondloopt, dan is het een komedie zoals ‘My Big Fat Greek Wedding’. Passend hierbij een filmpje, dat de moeilijke situatie van vrouwelijke heldinnen in films goed illustreert:

In 2012 lijkt er sprake van een trendbreuk die volgens Gilpatric in feite is ingezet met Sigourney Weaver in de Alien-film in 1979. The Hunger Games is misschien het belangrijkste voorbeeld van de nieuwe meer realistische vrouwelijk heldin, maar Katniss is niet alleen. Kijk je naar de meest recente Pixar-film, Brave, zie je een gelijkaardige hoofdrolspeelster en ook in ”Snow White and the Huntsman” en “Prometheus” doken realistische heldinnen op. Zeker omdat The Hunger Games zo een succes is gebleken zou de trend zich wel eens kunnen doorzetten, want het lijkt soms simpel in het behoudsgezinde Hollywood: wat geld opbrengt, doen we.

Lees meer onder andere hier

Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein.
DEEL DIT BERICHT