Home / Blog / Alwéér bevestigd: jongeren worden steeds braver

Alwéér bevestigd: jongeren worden steeds braver

LATER LEZEN

Tanden poetsen reuze leukHet blijft lastig om het de media duidelijk te maken, maar de jeugd van tegenwoordig is echt braver dan die van vroeger. We weten dit dankzij grootschalig vergelijkend onderzoek. Het is ook de uitkomst van een groot onderzoek in opdracht van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Health Behaviour in School-aged Children-studie (HBSC). Op scholen in 42 deelnemende landen uit Europa en Noord-Amerika wordt de vragenlijst ingevuld.

Uit de inleiding [PDF] bij het onderzoek wordt duidelijk dat het goed gaat met kinderen en jongeren van nu. In een themanummer van The European Journal of Public Health wordt in twintig artikelen verschillende thema’s besproken, van tanden poetsen tot condoomgebruik (beiden zijn gestegen).

Dennis Hoogervorst van Kids & Jongeren vatte het rapport samen:

“De internationale studie toont ook aan dat jongeren uit Europa en Noord-Amerika in de periode 2002-2010 steeds meer groente en fruit zijn gaan eten. Tevens rapporteren zij meer lichamelijke beweging dan vorige generaties, zijn hun seksuele activiteiten veiliger geworden en geven ze aan dat ze gemakkelijk bij ouders terecht kunnen met problemen. Daarnaast is er een afname te zien in het pesten onder de jongeren, en in het wekelijks drinken van alcohol. Steeds minder jongeren roken tabak of cannabis. Hoe braaf!?”

Over de Nederlandse situatie schrijft hij:

“Over de Nederlandse jongeren hebben de onderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het SCP afgelopen najaar al een en ander naar buiten gebracht. Het succes van het terugdringen van het middelengebruik onder jongeren, ook roken en cannabisgebruik daalden, schrijven de onderzoekers voor een groot deel toe aan de ouders van de jongeren. Ouders realiseren zich steeds beter hoe schadelijk alcohol en tabak is voor jonge, opgroeiende kinderen. Er is evenwel een lichte daling in het geluksgevoel van de Nederlandse scholieren.; in 2001 gaven zij hun leven een 8, dat cijfer is nu een 7.6. Een klein effect van de afgelopen crisisjaren?”

TAGS
DEEL DIT BERICHT