Home / Blog / ‘Breng bier en vrouwen’: communicatie via de naam van je wifi-netwerk

‘Breng bier en vrouwen’: communicatie via de naam van je wifi-netwerk

LATER LEZEN

In mijn tienerjaren stuurde ik berichtjes naar vriendinnen door ze 1 cent over te maken. Het kostte me naast die cent ook een wandeling naar de brievenbus om de overschrijfkaart te posten, maar dat was het waard omdat we dachten dat we een gat in het systeem van de Postbank hadden gevonden. Mensen vinden altijd manieren om te communiceren. Een hedendaagse vorm van zulke opmerkelijke communicatie via een systeem dat daar niet oorspronkelijk voor bedoeld was is praten via de naam van je wifi-netwerk.

Netwerknamen zijn (meestal) zichtbaar voor mensen in de buurt. Je kunt iedereen daarmee een boodschap sturen. Zo heb ik vrienden met ‘Stem GroenLinks’ als wifi-netwerk. Techeblog geeft voorbeelden van ‘gesprekken’ tussen buren via de namen van netwerken. De BBC ziet deze vorm van communicatie trouwens negatief en kenschetst ze vooral als ‘passief-agressieve’ boodschappen.

De naam van je wifi is ook een mogelijkheid om te laten zien wie je bent, of anders gezegd: een identiteitspraktijk. Je kunt ermee laten zien van welke cultuuruitingen je houdt of hoe bekwaam je bent in meme-cultuur (zie voorbeeld). Voor inspiratie kun je terecht bij verzamelsite WTF Wifi. Meer grappige netwerknamen – sommige zullen bekend zijn – bij Mashable en The Huffington Post. Ook geinig: deze oproep om je wifinetwerk niet ‘FBI SURVEILLANCE VAN’ te noemen.

TAGS
DEEL DIT BERICHT