Home / Blog / De eerste xtc vond je in de schoonste disco ooit: het verhaal van club Zorba de Buddha

De eerste xtc vond je in de schoonste disco ooit: het verhaal van club Zorba de Buddha

LATER LEZEN

Morgen begint ADE en dat is voor de gemeente reden om de dansgeschiedenis van de stad te duiken. Frank van Vuuren schreef op website van de stad een stuk over een van de vreemdste clubs ooit: ‘bhagwandisco’ Zorba de Buddha aan de Oudezijds, geopend in 1983. De bwaghanbeweging had destijds redelijk voet aan de grond in Nederland, met zo’n 15.000 volgelingen. Ze deden aan ‘worshippen’:

“‘Worshippen’ is het sleutelwoord en het wordt voor vele handelingen gebruikt, alhoewel niet helemaal duidelijk is wat er precies mee bedoeld wordt. Er wordt veel ‘geworshipped’ en men is heel fysiek, er wordt veel gehugged en geknuffeld. Zodra het gaat om meer dan knuffelen gelden er strenge hygiënische regels: man en vrouw moeten tijdens het hebben van sex plastic handschoenen dragen en condooms gebruiken. De bhagwan is er van overtuigd dat aids de grootste ramp is die de mensheid deze eeuw zal treffen.”

De organisatie had over de hele wereld horecatenten, en dus ook een disco in Amsterdam. De naam Zorba de Buddha verwees naar de levenlust van Zorba de Griek en de meditatiekunsten van Boeddha. Van Vuuren schrijft over de club:

“De disco aan de Oudezijds Voorburgwal heeft een futuristisch hagelwit interieur en ziet er achteraf bekeken uit als een loungeclub avant-la-lettre. Aan het begin van elke avond zit het voltallige personeel in gebed op de dansvloer van de discotheek. De bedrijfsleidster gaat voor in het gebed met de woorden: ‘dit is het begin van de wereldcommune. Onthoud dat deze disco een tempel van bhagwan is. Laten we zorgen dat hij schoon en netjes is.’ Dit zorgt er voor dat gedurende de gehele avond sannyassins rondlopen met stoffer en blik die alles opruimen wat de bezoeker mogelijk aan rommel maakt.”

De club wordt populair. Er wordt popmuziek gedraaid, maar ook hippiemuziek uit Goa. Er wordt veel gedanst, maar ook gemediteerd. Het worshippen gaat extra lekker met een nieuwe drug:

“Volgens verschillende bronnen is er rond 1985 ook een onbekend middeltje in omloop waar je heel erg blij van wordt. Het is het vroegst bekende gebruik van de drug ecstasy in het Amsterdamse uitgaansleven. Inmiddels is het een algemeen geaccepteerd feit dat de bhagwanvolgelingen als eersten ecstacy naar Europa brengen, alhoewel de drug pas jaren later in 1988 echt aanslaat tijdens de doorbraak van de housemuziek.”

Zorba de Buddha sloot in 1992. De Trance Buddha kwam ervoor in de plek. Die bestaat al een tijdje niet meer: nu zit het Bulldog Hotel er.

Het hele verhaal staat hier, klik vooral voor de foto’s!

Gevonden via Joost van Bellen

DEEL DIT BERICHT