Home / Blog / De ‘long tail’ op Twitter: luidruchtige minderheid vs zwijgzame meerderheid

De ‘long tail’ op Twitter: luidruchtige minderheid vs zwijgzame meerderheid

LATER LEZEN

Analyses van Twitter nemen vaak alle tweets mee. In een recent paper [PDF] wordt deze werkwijze bekritiseerd. Amerikaanse onderzoekers stellen dat er twee groepen zijn, een luidruchtige minderheid en een zwijgzame meerderheid. De luidruchtige minderheid gebruikt meer hashtags, meer links, mentiont meer mensen en retweet twee keer zo veel als de zwijgzame meerderheid. De onderzoekers doen dit op basis van onderzoek naar tweets over de senaatsverkiezingen in Massachusetts in 2010.

De onderzoekers verzamelden alle tweets met de woorden “coakley” en “scott brown” (de namen van de kandidaten) tussen 13 en 20 januari 2010 via de Twitter API. Het materiaal bestond uit 234.697 tweets van 56.165 verschillende accounts. Aan de verdeling van de tweets valt direct een ‘long tail’ op, zoals te zien in onderstaande figuur. Meer dan de helft van de tweets is afkomstig van mensen die maar één tweet over dit onderwerp schreven. Dit is de zwijgzame meerderheid.

Alle twitteraars werden op basis van het aantal tweets ingedeeld in een categorie, zie onderstaande tabel. Zoals gezegd twittert de zwijgzame meerderheid anders dan de luidruchtige minderheid. Ze retweeten bijvoorbeeld nauwelijks mensen uit de luidruchtige groep (slechts 6 procent), maar juist beroemde mensen en traditionele nieuwsorganisaties. De onderzoekers kwamen erachter dat een deel van de luidruchtige minderheid exact dezelfde tweets verstuurde. Deze waren te herleiden tot een pagina (niet langer online) van Patriot Action Network waar opgeroepen werd tot een twitterbombardement. Er was hier sprake van een aanval, een aanval die bovendien succesvol was omdat kandidaat Scott Brown door deze tweets veel buzz in de media kreeg.

De onderzoekers concluderen dat het voor iedere analyse van Twitter-data belangrijk is om een onderscheid te maken tussen soorten twitteraar.

Dank aan Farida Vis voor het attenderen op dit onderzoek.

TAGS
DEEL DIT BERICHT