Home / Blog / Facebook-hoaxes tegengaan doe je zo

Facebook-hoaxes tegengaan doe je zo

LATER LEZEN

Hoe vaak kreeg je al het bericht dat Facebook betalend zou worden of dat je bepaalde instellingen moet aanpassen zodat je vrienden nog alleen je commentaren kunnen zien? Ook op Twitter zag ik al een paar keer Bill Cosby sterven en recent nog werd nog maar eens de dood van J.K. Rowling aangekondigd. Dergelijke foute berichten die massaal verspreid worden noemen we hoaxes. Mashable somt op hoe je hier best mee omgaat.

 1. Wees een deel van de oplossing.
  Iedereen die mee een dergelijk bericht verspreidt is een deel van het probleem. Neem zelf je verantwoordelijk om berichten die mogelijke hoaxes zijn te checken en wordt zo een deel van de oplossing.
 2. Onderzoek de bron.
  Je kent wellicht het oude telefoonspelletje nog waarbij iedereen een bericht aan elkaar doorgeeft en op het einde je boodschap helemaal vervormd blijkt? Probeer om dergelijke effect tegen te gaan je bron te onderzoeken. Waar komt het bericht vandaan? Probeer op zoek te gaan naar de originele bron, meer origineel dat die ene vriend die het bericht met je deelt.
 3. Dubbelcheck via andere platformen.
  Voor je op de deelknop klikt, check het verhaal bijvoorbeeld op Google (news.google.com is soms handig).
 4. Help je vrienden door hoaxes te duiden.
  Ontdek je dat een bericht niet klopt, deel dit met de vrienden die het bericht plaatsten. Je kan dit ook doen via een privé-bericht als je schrik hebt dat je anders de persoon openlijk aanvalt (wat zeker niet de bedoeling is).
 5. Breng eventueel Facebook op de hoogte. (bijvoorbeeld als het bericht over Facebook zelf gaat of het bericht jou schaadt).
 6. Werk samen.

Dit bericht verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein.

Lees ook dit stuk over zielige plaatjes op Facebook – ook die zijn een hoax.

TAGS
DEEL DIT BERICHT