Home / Blog / Geen boete meer voor drugs op festival zonder rechtsbijstand

Geen boete meer voor drugs op festival zonder rechtsbijstand

LATER LEZEN

Vorig jaar startte BNN’s Spuiten & Slikken een petitie tegen de zogeheten drugsstraten op festivals. Bezoekers die gepakt werden met drugs konden daar snel een boete betalen. Dat zorgde er evenwel voor dat zij een strafblad hadden en daarmee geen verklaring van goed gedrag meer konden krijgen. De titel van de petitie was ‘Eén pil te veel maakt geen crimineel‘. De petitie heeft vorig jaar antwoord gekregen dat op 24 maart officieel is gepubliceerd. Dit is wat festivalgebruikers die drugs meenemen moeten weten (overgenomen van de petitie):

  • Het Openbaar Ministerie geeft geen boetes meer op een festival als er geen rechtsbijstand is (je advocaat);
  • Bij een ‘verklaring over gedrag’ wordt rekening gehouden met het doel (met andere woorden, een drugsdelict op een festival doet er vaak niet toe);
  • Bij jongeren (tot 23 jaar) is de termijn waarover die verklaring gaat ook maar twee jaar om ‘rekening te houden met de ontwikkelingsfase van jongvolwassenen’.

Let op: het bezit van drugs blijft wel degelijk strafbaar en de minister geeft aan de petitie geen aanleiding te vinden het beleid te veranderen. Het gehele antwoord staat hier.

TAGS
DEEL DIT BERICHT