Home / Blog / Het leven is geen stockfoto

Het leven is geen stockfoto

LATER LEZEN

Voor een presentatie of brochure haal je zo een perfecte foto van een van de vele stock-websites. Nou ja perfect, echt serieus word je er natuurlijk niet mee genomen. Dat blijkt ook uit de talloze Tumblr’s en rubrieken die aan het fenomeen gewijd zijn, en de nieuwe videoclip van Darwin Deez.

Het kan dan wel makkelijk en goedkoop zijn, maar ik vraag me af of er überhaupt nog mensen zijn die ook maar zonder een enige ironie stockfoto’s durven te gebruiken. Altijd die te overdreven blije of sombere personen in alledaagse, maar vaak toch ook onbenullige situaties. Zeker wanneer je de foto’s thematisch ordent zoals al veelvuldig op Tumblrs en dergelijke is gedaan. Denk aan Women laughing alone with saladWomen laughing alone with chocolateWomen struggling to drink water en Men laughing alone with fruit salad.

The Huffington Post had zelfs een tijd de rubriek This week in ridiculous stock photo’s met bijvoorbeeld allemaal zakenmannen die aan yoga doen. Daarnaast is er de Tumblr Stocking is the new planking, waarbij stockfoto’s worden nagemaakt en het des te duidelijker wordt hoe random stockfoto’s eigenlijk zijn.

Als laatste toevoeging is er nu de videoclip van Darwin Deez, ‘You can’t be my girl’, waarin de spot wordt gedreven met die clichématige foto’s. Muzikaal gezien is het nummer niet veel soeps, maar de clip is treffend. Telkens weer dat perfecte plaatje, maar dan wel met Darwiun Deez op de achtergrond. Naar het einde toe wordt de clip wel een beetje raar.

Dit stuk verscheen eerder op Goede Kleedjes, waar Hidde Bisschop samen met anderen schrijft over populaire cultuur.

TAGS
DEEL DIT BERICHT