Home / Blog / Hoe lang mag je staren in de sportschool voordat je een creep bent

Hoe lang mag je staren in de sportschool voordat je een creep bent

LATER LEZEN

In de sportschool wordt volop gekeken. Er zijn allerlei lichamen in actie te zien en bovendien neem je steeds even rust tussen oefeningen. Je moet toch wat. Wanneer wordt dat kijken gymtimidatie? Wanneer gaat kijken over in staren en wanneer vindt de omgeving dat je een creep bent? Edward Reynolds  is naast communicatiewetenschapper ook powerlifter. Hij deed inspiratie op tijdens het sporten en besloot te onderzoeken [abstract] hoe er naar het gewichtheffen wordt gekeken.

Reynolds verzamelde data van twee powerliftingteams, een uit New Hamsphire (VS) en uit zijn woonplaats Canberra (Australië). Hij nam meer dan dertig uur videomateriaal op, wat hij aanvulde met etnografische observaties en beelden van Instagram (met toestemming van de posters). Hij beschrijft verschillende situaties: een vreemde die stopt met zijn training om naar een lift te kijken, teams die samen trainen met hetzelfde materiaal of juist met eigen materiaal.

Reynolds stelt dat het voor teamleden acceptabel is om even te stoppen met de eigen training om naar de lift van een teamgenoot te kijken. Het hangt van je rol (trainer, teamgenoot, spotter) hoe lang je mag kijken. Vreemden mogen een lifter niet aanmoedigen, de andere rollen wel. Het kijken naar elkaar is daarmee het tonen van welke rol je hebt.

“For powerlifters, who they are to each other is not a sort of stipulated membership, proposed a priori, but is enacted in and through the action of watching, what I have called here [seeing-the-lift]. I have presented instances in which for lifters [seeing-the-lift] is an action that takes priority over other actions and in doing so proposes a relationship between the watcher and the watched” (p. 117).

Reynolds noemt zulke momenten ‘belichaamde verwantschap’. Kijken is dus een bevestiging van je relatie tot degene waarnaar je kijkt: je laat daarmee je verwantschap blijken. Als die verwantschap ontbreekt – omdat je geen teamgenoot van iemand bent en niet iemand helpt als spotter – is het gewoon niet de bedoeling dat je hele sets van een ander bekijkt.

Beeld: teamleden uit het onderzoek kijken naar elkaar 

TAGS
DEEL DIT BERICHT