Home / Blog / Is Facebook nu dood of niet?

Is Facebook nu dood of niet?

LATER LEZEN

De afgelopen week waren internetwatchers een beetje in verwarring. Nadat eerder dit jaar iedereen overtuigd was dat de populariteit van Facebook tanende was, kwam Pew Internet op 15 augustus met cijfers waaruit blijkt dat Facebook nog immer het populairste netwerk onder Amerikaanse jongeren is. Van alle tieners die sociale media gebruiken, zit 94 procent op Facebook. Het netwerk dat daarna volgt is Twitter, met slechts 26 procent. Is Facebook nu dood of niet?

Het is belangrijk op te merken dat deze Pew-studie alleen vraagt naar de sites waarop tieners een account hebben en welk account hun voornaamste is. Het zegt dus niets over het daadwerkelijk gebruik van Facebook. De cijfers laten wel een snelle stijging van Twitter zien. In Nederland is die stijging nog veel heftiger: in 2010 twitterde slechts 7 procent van de 12- tot 15-jarigen. In 2012 was dat 57 procent [cijfers van het IVO]. Vooral de rol van Whatsapp (geen sociaal netwerk) is hierbij interessant, maar nog weinig onderzocht. Uit een recente studie van Kennisnet en Mijn Kind Online [PDF] bleek dat ruim tweederde van de Nederlandse jongeren Whatsapp zou kiezen als ze nog maar één sociaal medium mochten gebruiken; elf procent koos Facebook (p.30).

Facebook is nog niet dood, uiteraard niet. Mijn voorspelling is dat Facebook helemaal niet leeg zal lopen, zoals bij MySpace of Hyves het geval was. Bij die sites zegden gebruikers massaal hun accounts op. Facebook heeft zich veel sterker ingevochten in de het dagelijkse online leven. Voor toegang tot andere sites heb je bijvoorbeeld vaak een Facebook-inlog nodig. Facebook zal veeleer een dodenstad worden, net als Google+ dat is. Een plek  waar niemand komt maar waar je wel een account hebt, tegen je zin in.

CC beeld: Free Vector

TAGS
DEEL DIT BERICHT