Home / Blog / Koffiedik kijken met The Economist

Koffiedik kijken met The Economist

LATER LEZEN

Het eind van het jaar is in zicht en dat betekent: lijstjes! Kranten, tijdschriften en tv-programma’s blikken massaal terug op het afgelopen jaar. We kiezen de politicus van het jaar (Rutte), Nederlander van het jaar (Roemer) en het woord van het jaar (twee keer zelfs: ‘weigerambtenaar’ volgens Onze Taal, ‘tuigdorp’ volgens Van Dale). Die verkiezingen zijn een uitstekend middel om het eigen medium voor het voetlicht te brengen, of het nu is door extra publiek te trekken door stemmogelijkheden, of door met ‘eigen nieuws’ de headlines van andere titels te halen.

Glazen bol
Het Britse tijdschrift The Economist pakt het anders aan. Tegen de jaarwisseling kijkt het altijd vóóruit. Vanaf 2004 waagt het zich in een speciale uitgave – dit jaar 145 pagina’s dik –  aan een reeks voorspellingen en prognoses. Daarbij valt op dat de stukken niet anoniem zijn: normaal plaatst het magazine nooit de auteursnaam bij een artikel, maar daar wordt hier vanaf geweken; zo wordt transparant gemaakt wie er in de mistige glazen bol gekeken heeft.

De voorspellingen zitten er regelmatig naast, maar zijn soms ook goed getroffen: voor 2011 voorspelde The Economist dat sociale onrusten zouden uitbreken als vertraagd gevolg van de financiële crisis, dat de overheidsobligaties een probleem zouden worden, en dat Janoekovitsj de verkiezingen in Oekraïne zou winnen, en dat met precies de juiste marge. Wie wil weten hoe vaak het tijdschrift goed of fout zat, kan dat opzoeken op de site: alle eerdere voorspellingen zijn daar in te zien.

Klodder spuug
De meest groteske voorspelling? Het collectief delen van persoonlijke informatie zal een nog grotere vlucht nemen in 2012. Kati London, directeur van FarmVille-producent Zynga, preludeert op een toekomst waarin 23andMe gekoppeld wordt aan Facebook. Eerstgenoemde geeft je in ruil voor een klodder spuug in een buisje een hele trits aan genetische informatie terug, en dan zou je via Facebook duizenden verwantschappen kunnen ontdekken waarvan je zelf niet wist dat ze er waren. En wat zit er tot slot volgens The Economist in het vat voor ons land? “An early election in 2012 or 2013 is likely.”

DEEL DIT BERICHT