Home / Blog / ‘LGBTQ-gamers vragen erom gepest te worden’: seksualiteit in WoW

‘LGBTQ-gamers vragen erom gepest te worden’: seksualiteit in WoW

LATER LEZEN

In 2006 wilde Sara Andrews, een ervaren World of Warcraft-speler een LGBTQ-gilde opzetten. Een gilde is een samenwerkingsverband van spelers in het spel. LGBTQ staat voor lesbisch, gay, biseksueel, transgender en queer. Via het algemene chatkanaal zocht zij spelers. Dat mocht niet van game-producent Blizzard. Ze kreeg te horen dat zij de gebruiksvoorwaarden had overtreden. Daarin staat dat beledigende verwijzingen naar seksuele voorkeur verwijderd worden. Andrews beledigde niemand, maar Blizzard hield voet bij stuk. Ze zeiden dat het uit bescherming was omdat ze anders beledigd zou worden.

Gewoon normaal doen
Dit voorbeeld laat zien hoe virtuele werelden zoals World of Warcraft (WoW) lijken op de fysieke wereld. Ook daar krijgen LGBTQ-mensen te horen dat ze hun identiteit beter verbergen. We weten dat offline normen en waarden online meegenomen worden. Dat geldt dus ook voor de norm van heteroseksualiteit. In een recent artikel [abstract] analyseert Alexis Pulos hoe spelers en producenten van WoW omgaan met de LGBTQ-gemeenschap.

Op het forum ‘LGBTQ players and the WoW community’ wordt gediscussieerd. Sommige spelers geven aan dat seksuele oriëntatie er niet toe doet. Het gaat om hoe goed je het spel kan spelen. Anderen zeggen dat het niet erg is dat homo vaak als scheldwoord gebruikt wordt omdat het standaard gamertaal is. Er zijn ook spelers die afwijzend staan tegen de hele discussie. Ze noemen die een vorm van aandachttrekkerij. Openlijk LGBTQ-spelers zouden erom vragen om gepest en lastiggevallen te worden. Er wordt geschreven dat zij beter hun best zouden moeten doen om ‘erbij te horen’ en ‘gewoon normaal’ te zijn.

Verzet
Er zijn ook tegengeluiden. Zo geven spelers aan dat de WoW-gemeenschap elkaar zou moeten steunen. Er wordt gesproken over het recht om niet beledigd te worden. Sommige spelers leggen uit hoe kwetsend en schadelijk denigrerend taalgebruik is en delen verhalen over zelfmoord.

Pulos concludeert dat WoW een heteronormatieve agenda heeft en dat Blizzard spelers aanmoedigt om deze agenda uit te voeren. Dit wordt met name duidelijk in het idee dat WoW niet over zulke kwesties zou moeten gaan. Hiermee zeggen Blizzard en bepaalde spelers dat deze kwestie niet legitiem is om aan te kaarten. Gelukkig is er ook verzet en komt Blizzard op (kleine) punten de LGBTQ-gemeenschap tegemoet. Zo riep Blizzard in 2009 de The Stonewall Family, een LGBTQ-open gilde, uit tot gilde van de maand.

DEEL DIT BERICHT