Home / Blog / Nederhop als waardevolle toevoeging aan het Nederlands

Nederhop als waardevolle toevoeging aan het Nederlands

LATER LEZEN

Nederhop is populair. Bij De Wereld Draait Door wordt menig nederrapper geknuffeld en de straattaal uit de raps kan zich op warme belangstelling verheugen. Volgens Neerlandica Vivien Waszink geldt dit slechts voor rappers die er ‘iets leuks’ bij doen, zoals een crossover. Wanneer er alleen gerapt wordt, wordt er vooral geklaagd over seksistische teksten en verheerlijking van geweld. Waszink deed onderzoek naar de manier waarop nederhoppers met Nederlands omgaan. In een artikel [PDF] over haar onderzoek in Onze Taal stelt ze dat de rappers fraaie metaforen gebruiken die een aanvulling zijn op het Nederlands.

Waszink licht een aantal thema’s uit met veel leuke voorbeelden. Zo gaan teksten vaak over strijd met andere rappers:

De muziek is “als Bassie en Adriaan, want de beat zit vol met kattenkwaad en de tekst is de acrobaat” [Brainpower].

Een ander terugkerend thema is het opscheppen over seksuele prestaties:

“Ze neemt me vaker in de mond dan een lidwoord” [Extince].

‘De straat’, het straatleven en de zoektocht naar geld en roem is een derde thema. Over de verschillende manieren waarop steden en wijken worden gerepresenteerd (benamingen als Damsko, het gebruik van 1103, de postcode van de Bijlmer, en 020 als netnummer) schrijft Waszink geheel in stijl:

“Ook nederhoppers bellen, hoe straat ze ook zijn, dus met de vaste lijn”.

Nederhop is volgens Waszink een “stoer taalspel”. Dat komt tot uiting op verschillende manieren. Zo spelen Nederhoppers met verschillende betekenissen van woorden:

Willie Wartaals ‘rijms’ zijn “zo ziek”, die “zitten in de WAO” – waarin dus ook de basisbetekenis van ziek meeklinkt.

Er wordt veel geleend uit het Engels. Engelse werkwoorden worden tot Nederlands gemaakt en moeiteloos gecombineerd met Nederlandse woorden, zoals hier to spit met spugen:

“En, in mijn spitfirma vind je geen spuugmuggen. Ik spuug voor m’n ruggen (…). Ik heb m’n spitbewijs plus m’n spitcertificaat”[Opgezwolle].

Daarnaast worden er woorden en benamingen verzonnen en gemaakt op basis van andere woorden, zoals creatyfuslijers [Osdorp Posse] en De Neger des Heils [De Jeugd van Tegenwoordig]. Waszink roemt de creatieve metaforen en stelt dat Nederhoppers uitermate behendig zijn met taal.

CC foto: Opgezwolle door Francis Bijl.

TAGS
DEEL DIT BERICHT