Home / Blog / Nieuwe website om geschiedenis van vrouwen te ontsluiten

Nieuwe website om geschiedenis van vrouwen te ontsluiten

LATER LEZEN

Soms lijkt het alsof er vroeger geen vrouwen waren. Geschiedenisboeken gaan veelal over staatsmannen, zeehelden en mannelijke denkers. Dat kan anders, dachten de platforms Van Gisteren en Jonge Historici. Via crowdfunding haalden zij geld op voor een nieuwe website met verhalen van inspirerende vrouwen. Die site is nu live: F-site. Er staan nu vijftig profielen op, verdeeld over tien tijdvakken (van jagers en boeren tot televisie en computers). Dit wordt aangevuld.

De site is vrij toegankelijk, maar richt zich specifiek op het bieden van extra verdieping in de geschiedenisles op het voortgezet onderwijs. Elk profiel bestaat uit een beschrijving, een aantal feiten, wat citaten en een opdracht. Onder ‘ontdekkers en hervormers’ vind ik bijvoorbeeld La Malinche – “een Azteekse vrouw die als tolk en adviseur optrad tijdens de Spaanse veroveringsoorlog. Zij wordt door sommigen gezien als moeder van de Mexicaanse natie”. De opdracht is gericht op het onderscheiden van verschillende perspectieven op haar leven en haar belang.

Hoewel de site in de eerste plaats bedoeld is voor docenten, is het ook voor de leek zeer informatief. Sommige namen zijn redelijk bekend (zoals – uit dezelfde categorie – Catherine de Medici en Kenau), maar er is genoeg te leren.

Meer weten of opmerkingen? Mail met info@f-site.nu

 

DEEL DIT BERICHT