Home / Blog / Onverantwoordelijke seks leidt tot stijging soa’s onder ouderen

Onverantwoordelijke seks leidt tot stijging soa’s onder ouderen

LATER LEZEN

Drugsgebruik en seks worden doorgaans geassocieerd met jong zijn. Het is bovendien gedrag waarvan gedacht wordt dat het juist voor pubers problemen oplevert, omdat zij nog niet helemaal uitontwikkeld zouden zijn. Maatschappelijke ontwikkelingen hebben er echter voor gezorgd dat dergelijke zorgen over seks en drugs nu over ouderen gaan. Eerder rapporteerden we al dat problematisch gebruik van speed, heroïne en alcohol het grootst is onder ouderen (zie ook: bejaarde verslaafden). Nu blijkt dat senioren ook met seks de fout ingaan. Volgens CNN zijn soa’s een groot probleem onder ouderen.

CNN baseert zich op een redactioneel stuk van twee jonge artsen in de British Medical Journal. In Engeland verdubbelde tussen 2000 en 2009 het aantal diagnoses van seksueel overdraagbare aandieningen onder mensen boven de 45, tot bijna 13.000. Een rapport over hiv laat zien dat in het Verenigd Koninkrijk 20 procent van de hiv-geïnfecteerden boven de 50 is. In 2001 was dat nog 11 procent. Amerikaanse cijfers duiden op dezelfde trend. Volgens de auteurs kunnen deze toenames niet verklaard worden door de vergrijzing (d.w.z. de stijging van het aantal ouderen als onderdeel van de gehele populatie). Ook is er weinig reden aan te nemen dat babyboomers losbandiger zijn dan voorgaande generaties ouderen.

De verklaring is simpel: deze groep ouderen denkt dat het hun niet zal overkomen. Ze groeiden bovendien op vòòr de grote voorlichtingscampagnes over soa’s en aids van de jaren ’80 en ’90. Daarbij komt dat erectieproblemen bijdragen aan de afkeer van condoomgebruik. Volgens de jonge artsen van de British Medical Journal is gebleken dat voorlichting door artsen onder ouderen effectief is om het aantal SOA’s terug te brengen. Tijd voor een Spuiten & Slikken voor omroep MAX!

DEEL DIT BERICHT