Home / Blog / Ook met 24-uurshoreca is Amsterdam geen Berlijn

Ook met 24-uurshoreca is Amsterdam geen Berlijn

LATER LEZEN

Afgelopen weekend ging de 24-uursvergunning van club Trouw in. Burgemeester Van der Laan had met behulp van zijn zoon “een liedje” uitgekozen, maar de openingsplaat werd helaas niet door hem zelf gedraaid. De vergunning van Trouw is met veel gejubel ontvangen. Eindelijk kan Amsterdam een beetje meer op Berlijn gaan lijken, werd al in de aanloop naar de verruiming verzucht. Berlijnse clubs bevinden zich in bijzondere locaties, zoals Stattbad Wedding in een voormalig zwembad, en kennen geen sluitingstijden. In die zin is Trouw inderdaad de meest Berlijnse club: het pand, de Club Mate en de programmering vol kunst en cultuur zouden zo uit Berlijn kunnen komen.

Er zijn echter ook verschillen. Het Berlijnse clubleven kenmerkt zich door een alternatieve, politiek-geëngageerde instelling. Het uitgaanspubliek in Amsterdam en Berlijn lijken alleen op het eerste gezicht op elkaar: skinny jeans en andere hipster-kledij. Maar de Berlijnse hipster is een resultaat van jaren van alternatieve underground, terwijl de Amsterdamse hipster voortkomt uit de trendy modewereld. De Berlijnse uitgaansscene profiteert van een DIY-instelling en veel plekken komen voort uit kleinschalige, lokale projecten van enthousiastelingen. Amsterdam daarentegen kenmerkt zich door een overschot aan regels. Doordeweeks kun je nauwelijks dansen, creativiteit dien je in een aangewezen broedplaats te uiten en undercoveragenten sporen op feestjes naar drugsgebruikers. DJ Aron Friedman schreef hierover in een column:

“Want ook al ziet de hele wereld Amsterdam als het walhalla van de internationale nacht, voor de plaatselijke overheid lijkt de nacht nog altijd een blinde vlek te zijn. … Terwijl voor mij de nacht … een vrijplaats [is] voor de meest creatieve, unieke en bezielende burgers van deze stad – ziet de Amsterdamse gemeente de nacht vooral als een verzorger van overlast. Als die poel van verderf waarin je liever niet dood gevonden wil worden.”

Er is dus nog een lange weg te gaan. Vierentwintig uur open mogen zijn betekent bovendien niet dat Trouw ook de hele dag door gaat draaien. De beroemde Berlijnse club Berghain kent lange rijen in de vroege ochtend en middag. Die zullen bij Trouw voorlopig nog uitblijven.