Home / Blog / School seksualiseert leerling in les over gevaren sociale media

School seksualiseert leerling in les over gevaren sociale media

LATER LEZEN

Wanneer je een foto van jezelf in bikini op het internet plaatst, kan iedereen die zomaar ergens anders voor gebruiken. Scholen willen graag hun leerlingen daarvoor waarschuwen. Een school in Georgia deed dat door een foto van een leerling in bikini te tonen aan de hele school tijdens  een voorlichting over de risico’s van sociale media. Het meisje had de foto op Facebook geplaatst onder de instelling ‘delen met vrienden van vrienden’. Het meisje had geen toestemming gegeven voor het gebruik van haar foto in de voorlichting; het was haar niet eens gevraagd. Dit betekent dat de school dus exact doet waarvoor ze waarschuwt: het misbruiken van de privacy van een ander. Nog veel erger is dat de school daar het slachtoffer voor verantwoordelijk maakt.

In een blogpost legt socioloog Nathan Jurgenson bloot hoe kwalijk de aanpak van de school is. Die aanpak weerspiegelt hoe er in de maatschappij wordt gekeken naar het lichaam van meisjes:

Schools … seem to take a “boys-will-be-boys” approach and instead shame girls from something as banal as having a photograph in a bathing suit. …  This isn’t a lesson about not taking swimsuit photos, it’s a lesson on why you should be careful not to shame and embarrass other people for simply having a body and happening to be a woman who is alive in 2013.

Het is de school die de foto van het meisje seksualiseert (zie ook mijn eerdere column over de betekenis van blote benen). Het is daarbij extra kwalijk dat de school vervolgens het meisje de schuld geeft. Jurgenson:

So obsessed with young women’s sexuality, the school becomes preoccupied on the women in the photos, echoing that now familiar refrain that shames and blames the victims of privacy violations instead of focusing on the violators.

Het meisje laat het er niet bij zitten en heeft de school aangeklaagd.

CC beeld: Free Vector

DEEL DIT BERICHT