Home / Blog / Sociale media zijn meer dan likes

Sociale media zijn meer dan likes

LATER LEZEN

In dit interview in Knack maakt psychiater Dirk De Wachter verschillende terechte opmerkingen (bijvoorbeeld over mogelijke overdiagnosticering), maar toch staat er volgens mij een mogelijke fout in die ik wel vaker tegenkom. Sociale media wordt herleid tot likes. Hij heeft het over een like-cultuur:

“Een ander probleem waar De Wachter op duidt, is het gebrek aan openheid. ‘Veel mensen delen alle gelukkige momenten uit hun leven op sociale media, maar durven niets te zeggen over hun problemen. We zijn geëvolueerd naar een likecultuur. Alles lijkt altijd plezant, terwijl dat niet zo is. We moeten niet enkel de leuke dingen delen.’”

Behalve dan dat bijvoorbeeld de foto van Aylan massaal gedeeld werd en dat ik regelmatig hartverscheurende verhalen lees op Facebook, klopt het dat tot nu er op Facebook enkel een duim omhoog stond en bij Twitter een sterretje, bij andere platformen een hartje enzovoort. Maar sociale media zijn meer dan dat.

De tijdlijn van een platform als Facebook is letterlijk het publieke, maar daarnaast is er het meer intieme online gesprek dat via toepassingen als Whatsapp of Facebook Messenger gebeuren. Bovendien zijn er de gesloten groepen waarin geklaagd wordt en steun gevonden wordt. Er zijn de meer anonieme chats zoals die van Awel die jongeren helpen. Er is Snapchat dat je gebruikt voor de snelle momenten met de bedoeling (al dan niet terecht) dat het snel verdwijnt dus waar je niet per se iets mooier dan de werkelijkheid toont, terwijl Instagram dan weer voor de mooi is.

Mensen durven wel degelijk iets zeggen online over hun problemen, maar is het verwonderlijk dat ze dat niet met de hele wereld tonen? Je stuurt toch ook een geboortekaartje naar heel je familie en je zet misschien een ooievaar voor deur om je geluk met de hele wereld te delen, maar je vraagt bij problemen steun aan je dichte vrienden of professionals? Of misschien zoals vroeger: (dood)zwijgen. Misschien is het wel goed dat er (sociale) media bestaan die de drempel voor zorg verlagen waardoor we nu beter weten dat er mensen het moeilijk hebben omdat ze zo de stap naar hulp gevonden hebben.

Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein

Beeld: tekening gemaakt met Snapchat

TAGS
DEEL DIT BERICHT