Home / Blog / Twitter is het snelst met sport en rampen

Twitter is het snelst met sport en rampen

LATER LEZEN

Twitter wordt vaak geroemd om snelheid: omdat Twitter realtime is, zou dit de snelste manier zijn om nieuws door te geven. In een studie [volledige toegang] gepresenteerd op het International AAAI Conference On Weblogs And Social Media afgelopen juli analyseren informatici in hoeverre dat juist is. Ze onderzochten twee datasets over de periode juni-september 2011: een kleine set handmatig gekozen gebeurtenissen die hebben geleid tot grote nieuwsverhalen en een grotere set mogelijke gebeurtenissen automatisch opgepikt. Ze vergeleken steeds Twitter met de persbureaus [newswires] BBC, CNN, Google News, New York Times, Guardian, Reuters, The Register en Wired.

Resultaten
Op Twitter vind je vrijwel alle gebeurtenissen waarover persbureaus schrijven, maar persbureaus verslaan slechts een klein deel van de gebeurtenissen waarover Twitter rapporteert. Het gaat met name om sportevenementen en gebeurtenissen die voor een heel klein publiek interessant zijn.

Het is niet mogelijk om vast te stellen wie het snelste nieuws brengt. Soms is dat Twitter, soms zijn dat de persbureaus. De tabel beneden laat zien voor een aantal gebeurtenissen wie het snelst was, met in de derde column het tijdsverschil. Twitter is het snelst voor specifieke gebeurtenissen, met name sport (een derde), gevolgd door rampen en politiek – zie de figuur beneden.

Duiding
De onderzoekers stellen dat Twitter traditionele persbureaus niet kan vervangen. Het is natuurlijk bespottelijk om te denken dat dat überhaupt zou kunnen: Twitter is inmiddels geen opzichzelfstaande actor, maar een grote verzameling individuen, waaronder journalisten. Het interessante aan dit onderzoek is vooral om te zien waar Twitter daadwerkelijk als eerste nieuws ‘breekt’: gebeurtenissen waar getuigen ter plaatse kunnen twitteren, zoals sport en rampen. Voor andere categorieën is vaak meer journalistiek werk vereist voordat er nieuws is.

DEEL DIT BERICHT