Home / Blog / Waarom 1 miljard TikTok-gebruikers reden tot zorg zijn

Waarom 1 miljard TikTok-gebruikers reden tot zorg zijn

LATER LEZEN

TikTok groeit snel. Deze week werd bekend dat het platform meer dan 1 miljard maandelijkse gebruikers heeft. Daarmee zit het nog steeds onder Facebook, dat 2,9 miljard maandelijkse gebruikers rapporteert, maar Facebook voelt de concurrent in de nek hijgen. Dochter Instagram heeft daarom al besloten zich niet meer te profileren als app om foto’s te delen, maar zet nu sterk in op Reels – korte video’s met ‘fun’ content die je makkelijk kunt editen. Een kloon van TikTok dus.

TikTok-gebruikers zijn jong en dat brengt – uiteraard – privacyzorgen met zich mee. Bureau Jeugd & Media legt in deze blogpost wat er precies mis is. Dat gaat vooral over een gebrek aan transparantie: het is onduidelijk welke gegevens TikTok verzamelt en wat het platform ermee doet. Kinderen worden onder Europese wetgeving extra beschermd, maar een bedrijf moet wel aan de wet gehouden worden. Dat gebeurt nu niet. Er wordt daarom actie gevoerd tegen TikTok, waar wij ook al eerder over rapporteerden.

Nu TikTok steeds meer aan massa wint, worden deze zorgen prangender. Techgiganten houden zich slecht aan de regels en bovendien voelen gebruikers zich vaak genoodzaakt deze diensten te gebruiken, simpelweg omdat iedereen dat doet. Overheidsingrijpen is dus gewenst.

Netwerk Mediawijsheid en Bureau Jeugd & Media organiseren op 7 oktober 2021 een netwerksessie over de privacyproblematiek rondom apps als TikTok voor professionals mediaopvoeding. 

TAGS
DEEL DIT BERICHT