Home / Blog / Waarom ‘Holland in da Hood’ de hiphopcultuur schaadt

Waarom ‘Holland in da Hood’ de hiphopcultuur schaadt

LATER LEZEN

In de nieuwe realityserie Holland in da Hood worden acht zelfbenoemde Nederlandse rappers uit de polder klaargestoomd voor de echte ‘deal’. De serie volgt deze jongeren naar Los Angeles, waar volgens RTL hun ‘ware roots’ liggen. Hier worden zij opgeleid en begeleid door ‘echte’ Westcoast-hiphoppers, die hun de hiphop-lifestyle moeten aanleren. Door middel van verschillende opdrachten kunnen de jongens ‘bling bling’ prijzen winnen en maakt de beste Nederlandse hiphopper vervolgens kans op een platencontract bij een Amerikaans label.

De nodige hilariteit wordt in de serie gecreëerd door het veelvoudige gebruik van clichés en stereotypen en de uitvergroting van tegenstellingen. Zo staan de deelnemers bij hun introductie op een polder met op de achtergrond koeien of windmolens. Ook moeten de jongens vooral leren om stoer te zijn, een kenmerk dat volgens de serie een belangrijk onderdeel is van de ‘echte’ hiphop-lifestyle.

Dat het gebruik van deze stereotypen en clichés niet ongevaarlijk is, beweert Toby S. Jenkins haar recent onderzoek over intellectualiteit in de hiphop-cultuur [abstract]. De aanhoudende focus op deze, vooral raciaal geïnformeerde stereotypen doet geen recht aan de vele hiphoppers die vooral opvallen door hun kritische en scherpe teksten en het blootleggen van sociale ongelijkheden in de maatschappij. Het wordt dan volgens de onderzoeker ook eens tijd om hiphop op een andere manier te gaan benaderen, namelijk door achter de eendimensionale nep-identiteiten van hiphoppers te gaan kijken die ons in de media gepresenteerd worden en kritischer te worden in onze benadering van het genre. In de representatie van en discussie over hiphop moet veel meer gekeken worden naar de kritische intelligentie, die in vele teksten naar voren komt en minder nadruk komen te liggen op afgezaagde stereotypen.

CC foto: aleksey.const

DEEL DIT BERICHT