Home / Blog / Waarom LOLcats gevaarlijk zijn

Waarom LOLcats gevaarlijk zijn

LATER LEZEN

Populaire cultuur leidt vrijwel altijd tot zorgen. Van seksueel getinte videoclips en platte televisie tot gewelddadige videogames maken critici zich zorgen over de effecten van zulke cultuuruitiningen op moraal en maatschappij. Het is daarbij soms grappig om te zien waar allemaal een zorg in te vinden is. Zo stuitten we op dit onderzoek [abstractvolledig paper] waarbij gewaarschuwd wordt voor LOLcats. De grappige plaatjes van katten die rap circuleren op sociale media brengen volgens Britse biologen ernstige risico’s met zich mee voor mens en dier.

Centraal in het onderzoek staat ongepast antropomorfisme: het toeschrijven van menselijke eigenschappen aan dieren. De auteurs stellen dat er gevaar loert als menselijke emoties worden gelezen in de blikken van dieren. Zo kunnen kleine kinderen de ontblote tanden van een hond aanzien voor een glimlach en daarom gebeten worden. De onderzoekers maakten een online tool waar gebruikers emoties konden hangen aan kattenplaatjes. 5759 mensen deden dit, wat 50.044 ‘emotietags’ opleverde.

De meest voorkomende toegeschreven emotie was nieuwsgierigheid. Hier gaat het al direct mis, want “curiosity is a complicated motivational state that is perhaps impossible to determine based on behaviour alone” (p. 715). Dit geldt ook voor veel van de andere emoties die werden toegeschreven. De auteurs concluderen dat mensen graag met kattenplaatjes bezig zijn, maar dat dit risico’s brengt voor zowel de kat als het baasje.

Lees ook: Waarom LOLcats leuk zijn

Beeld: Jack_nl

DEEL DIT BERICHT