Home / Blog / We spelen allemaal Monopoly verkeerd

We spelen allemaal Monopoly verkeerd

LATER LEZEN

Bij bordspelletjes worden vaak de regels losgelaten. Gezinnen verzinnen eigen variaties op hoeveel legers je krijgt per Risk-kaartje, of hoe kaartjes gelegd mogen worden in Carcassonne. Dat leidt soms tot onenigheid onder vrienden die niet uit hetzelfde gezin komen en die hun eigen regels allemaal de beste vinden. Een video van Today I Found Out gaat in op de regels van Monopoly. Het blijkt dat allemaal al decennialang het spel verkeerd spelen. Wellicht het meest schokkende: Vrij Parkeren doet niks. De meeste mensen stoppen alle betalingen aan de ‘overheid’ in een pot die uitgekeerd wordt als je op vrij parkeren landt. Dat zijn echter zelfverzonnen regels.

Op een rijtje:

  • Vrij parkeren is alleen dat: vrij parkeren.
  • Als je beslist een straat niet te kopen wanneer je erop landt, mogen de andere spelers bieden op die straat. Dit geeft een totaal andere dynamiek aan het spel!
  • Een speler die failliet gaat omdat hij op een straat landt en niet kan betalen, moet al zijn bezittingen afstaan aan zijn schuldeigenaar.
  • Als je op start landt, krijg je geen dubbel salaris.
  • Er zijn maar 32 huizen en 12 hotels. Als die op zijn, kan geen speler meer huisjes of hotels bouwen.

Het opmerkelijke aan deze opsomming is dat die gemaakt is door een Amerikaan, terwijl ik nog nooit met een Amerikaan Monopoly heb gespeeld. Ook in Nederland zijn de regels veranderd tot bijna exact hetzelfde als in de video. Dat roept natuurlijk allerlei vragen op: hoe gaat de verspreiding van nieuwe regels? Is dat via sneeuwbal of roept het spel zelf aanpassing op? Zijn er culturele of geografische verschillen? Is dit eigenlijk al eerder onderzocht? (Zo ja, dan schrijf ik er uiteraard graag over!)

TAGS
DEEL DIT BERICHT