Home / Blog / Welke tweets worden verwijderd en waarom?

Welke tweets worden verwijderd en waarom?

LATER LEZEN

Iedereen die wel eens iets op sociale media plaatst, verwijdert ook wel eens iets. Na verwijderen zijn deze updates misschien niet meer zichtbaar, maar ze zijn nog niet weg. Bij Twitter zijn deze tweets nog op te vragen. Zo is er de site Politwoops, waar verwijderde tweets van politici verzameld worden. Die site geeft ook aan hoe lang het duurde voordat een tweet verwijderd werd. Vaak gaat het om minder dan een minuut, soms vier dagen. Dit geeft al een klein inzicht in waarom tweets verwijderd worden: meestal gaat om een typefout, soms omdat er iets gezegd is dat achteraf niet zo handig was. In een bijdrage [volledige toegang] voor de conferentie van de Association for Computing Machinery wordt onderzocht waarom tweets verwijderd worden.

Methode

De onderzoekers trokken eerst een willekeurige steekproef van twitteraars, op de voorwaarden dat het account minstens een maand oud was, minstens tien mensen volgde en door tien mensen gevolgd werd, en in het Engels twitterde. Dit leverde ongeveer 292.000 gebruikers op. Zij werden een week lang gevolgd via de API en zo werden alle tweets, retweets en metadata verzameld, waaronder de ‘status deletion notice’. Wanneer een gebruiker een tweet verwijdert, maakt Twitter een verwijderbericht aan waarmee Twitter andere twittercliënten zoals Tweetdeck of Hootsuite informeert dat de tweet gewist moet worden. Uiteindelijk leverde dit 67.200.000 tweets op. Daarvan bestond 2,4 procent uit verwijderde tweets (1.600.000 stuks).

Tweets met typefouten werden geïdentificeerd door te kijken naar tweets van dezelfde gebruiker met ongeveer dezelfde woorden/woordvolgorde. Spamboeren werden handmatig vastgesteld. Om de inhoud van verwijderde tweets te kunnen analyseren werden (op basis van de literatuur) vier stereotiepe onderwerpen aangewezen: alcohol en drugs, seks, religie en politiek, en beledigend commentaar. Hiervoor werden steekwoorden geformuleerd. Vervolgens zijn er vanuit de grotere steekproef willekeurig  10.000 verwijderde en onverwijderde tweets geselecteerd waarin met de computer naar deze steekwoorden is gezocht.

Kenmerken verwijderde tweets

  • Van alle gebruikers die in de onderzoeksweek minimaal één tweet plaatsen, verwijderde 65 procent tenminste één bericht.
  • Een groot deel van de verwijderde tweets werd toch opgemerkt door twitteraars. Maar liefst 11 procent van de verwijderde tweets kreeg een of meer mentions voordat de tweet verwijderd werd (ter vergelijking: van de niet-verwijderde tweets kreeg 27 procent een mention).
  • Tweets die een mention kregen werden minder snel verwijderd dan tweets zonder mention. De onderzoekers maken hieruit op dat gebruikers minder snel geneigd zijn een tweet te verwijderen als deze al opgemerkt is.
  • Bijna tweederde van de verwijderde tweets is binnen een uur na plaatsing verwijderd. 22 procent is bijna een minuut weg. Meestal gaat het om typos of spam.
  • Veel-twitteraars zijn sneller in het verwijderen van tweets.

Redenen om tweets te verwijderen

  • Spamboeren verwijderen vaak hun tweets. Het ging hier om 1 procent van de verwijderde tweets. Meestal ging het om de belofte van meer volgers.
  • In 17 procent gevallen is een tweet verwijderd vanwege een typefout of een herformulering.
  • Er is weinig verschil tussen het percentage verwijderde en niet-verwijderde tweets wat betreft alcohol en drugs (1,69 procent van de verwijderde tweets, 1,94 van niet-verwijderde tweets); seks (7,96 procent van verwijderd, 7,38 niet-verwijderd) en beledigend commentaar (9,97 procent van verwijderde tweets, 10,4 procent van niet-verwijderd).
  • De onderzoekers hadden – in navolging van de ‘taboe-onderwerpen’ – gedacht dat er in het weekend meer tweets verwijderd zouden worden. Dat bleek niet waar.
  • Het is onwaarschijnlijk dat religieuze of politieke inhoud reden is om een tweet te verwijderen.

Dank aan Tim Jansen voor het attenderen op deze studie. 

TAGS
DEEL DIT BERICHT