Home / Blog / 3 factoren voor een gedenkwaardige Koningsdag

3 factoren voor een gedenkwaardige Koningsdag

LATER LEZEN

Omdat het vandaag Koningsdag is, leek het me aardig om te bloggen over onderzoek naar het leukste feestje van het jaar. Dat is er opvallend weinig: via Google Scholar vind ik nauwelijks hits, en wat er is staat niet online. Zo had ik jullie graag verslag gedaan van de bevindingen uit ‘Het Oranjegevoel’van Koninginnedag: Een ritualistische verzoening met de anachronie van de monarchie’, maar helaas heb ik geen digitale toegang tot dit boekhoofdstuk. Gelukkig vond ik toch één interessante studie om over te schrijven: ‘De Koninginnedag experience: factoren die leiden tot een positieve gedenkwaardige ervaring’, van toerisme-onderzoeker Sjanett de Geus.

Zij deed in 2010 onderzoek onder 278 studenten van de NHTV Breda. Zij vierden Koningsdag in Amsterdam (40,6%), gevolgd door diverse Brabantse steden en Rotterdam (2,3%). De Geus maakte gebruik van theorie van Pine en Gillmore over belevenisdomeinen. Ze vroeg naar vier domeinen:

Esthetiek: het ervaren van sfeer en genot
Entertainment: kijken naar anderen tijdens Koninginnedag en daarvan plezier ondervinden.
Educatie: het opdoen van nieuwe informatie over iets leren (bijvoorbeeld over Nederland of het koningshuis)
Escapisme: het zich op een andere tijd of plek wanen tijdens het event

Op die operationalisatie valt natuurlijk wel het een en ander af te dingen, maar het is vandaag een feestdag dus we doen niet moeilijk.

De resultaten laten zien dat Koninginnedag 2010 voor deze Brabantse bezoekers vooral een feestje was. De scores op de vier domeinen zijn weergegeven in onderstaande figuur.  Daarbij is de groepsgrootte van belang: “hoe groter de groep, hoe positiever de emoties, mooier de herinneringen en hoger de tevredenheid”. Concluderend schrijft De Geus: “Dit lijkt erop te duiden dat organisatoren van evenementen vooral aandacht moeten besteden aan het esthetische domein, zoals de sfeer en het decor.”

Helaas is Koningsdag ook dit jaar gecanceld, maar wie net als ik alvast uitkijkt naar volgend jaar:

1. Zorg voor een goed decor;
2. En nodig lekker veel mensen uit;
3. Dan zit het wel snor met de sfeer.

CC beeld: Fabi Fliervoet

TAGS
DEEL DIT BERICHT