Home / Blog / Waarom robothuishoudsters nog jaren op zich laten wachten

Waarom robothuishoudsters nog jaren op zich laten wachten

LATER LEZEN

Vroeger keek ik graag naar The Jetsons, een kerngezin uit de toekomst dat een leven leidde dat opmerkelijk veel op dat van kerngezinnen uit de jaren 80 leek. Het grote verschil: ze hadden een huishoudrobot Rosie. Net als de vliegende auto’s die me toen beloofd zijn, zijn die huishoudrobots sciencefiction gebleven. Volgens The Washington Post komt dat omdat thuisrobots goed zijn in het doen van één ding. Rosie was, zoals iedere huishoudster, echt een ondergewaardeerde multitasker.

De WaPo schrijft: “companies are having a hard time commercializing anything more complex than a Roomba — which has been vacuuming houses for 20 years”. Er is een robot die kleding op kan rapen en een robot die burgers kan flippen, maar geen die beiden kan. Veiligheid is daarvoor de voornaamste reden. Dat is waar het misgaat in fabrieken, en een robot veilig maken voor een gezinssituatie is een stuk complexer, en duurder.

Ondertussen is mensenarbeid goedkoop. Zolang het voordeliger is een mens in te huren om te doen wat je wilt dat Rosie doet, gaan bedrijven geen geld steken in de ontwikkeling.

DEEL DIT BERICHT