Home / Blog / ‘Be like’-pagina’s: plagen met stereotypen

‘Be like’-pagina’s: plagen met stereotypen

LATER LEZEN

Be Like pagina'sJanuari was op Facebook de maand van de ‘be-like’-pagina’s. In korte tijd kreeg de pagina ‘Tattas be like’, opgericht op 3 januari, duizenden likes. Tatta is straattaal voor Nederlander. Op de pagina staan image-macros (wiki) met stereotypen van Nederlanders. Oprichter Cid, zelf half tatta, vertelde aan Vice hoe de eerste dagen verliepen. Internetcultuur moedigt lenen en bewerken aan. Er volgden dus al snel afgeleide pagina’s, bijvoorbeeld over Achterhoekers en korfballers (zie dit overzichtje op HP/De Tijd).

Een pagina over de Hogeschool van Amsterdam werd gesommeerd te stoppen. De HvA vond dat er sprake was van misbruik van naam en logo, zo meldde Folia. De oprichters veranderden daarom de naam en haalden snel weer 2000 likes.

De kracht van deze pagina’s zit in de herkenbaarheid. Iedereen met een beetje zelfspot kan lachen om Nederlandse gierigheid of eetmores. De meme lijkt een beetje op ‘What people think I do‘-meme. Eerder schreven wij over onderzoek naar de aantrekkingskracht van LOLcats. Daaruit bleek dat de genreherkenning, humor en de uitnodiging zelf LOLcats te maken relevant waren. Die punten gelden ook voor de ‘be like’-pagina’s.

Zei iemand daar katten trouwens? Onze favoriete tatta-spin-off is Kattas be like.

Wakker worden

Als je zelf aan de slag wilt: er zijn verschillende websites en apps waarmee je snel een image-macro maakt. Voor de iPhone zijn er bijvoorbeeld mematic en meme generator. Op het web kan je onder andere terecht bij quickmeme of de meme generator van Imgur.

Bron beeld boven: Be Like pagina’s Be Like.

TAGS
DEEL DIT BERICHT