Home / Blog / Bericht uit de toekomst: jetpacks voor de massamarkt

Bericht uit de toekomst: jetpacks voor de massamarkt

LATER LEZEN

In de toekomst hebben we vliegende auto’s, hooverboards en jetpacks. De mens wil vliegen, en een miniraket in een rugzak lijkt gewoon awesome. Populaire cultuur zit er vol mee – van James Bond in Thunderball via Bobba Fett in Star Wars: The Empire Strikes Back tot Tony Stark in Ironman*, maar in de werkelijkheid blijft het angstvallig stil. Er zijn simpelweg veel hordes: we zijn niet aerodynamisch genoeg, brandstof is te zwaar en het is veel te onveilig. Dat laatste is een groot probleem. Als je nu een drone laat vliegen en de batterij is leeg, stort hij neer en gaat hij (vaak) stuk. Als je jezelf laat vliegen, val jij. Hard. Met een rugzakraket om. Het helpt ook niet mee dat er geen functionele vraag naar jetpacks is. We willen het omdat het cool is, maar niet omdat we dan iets kunnen wat nu niet goedkoper kan.

Toch is er volgens de BBC hoop. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Martin Aircraft liet de omroep weten dat ze op dit moment een jetpack aan het testen zijn voor commercieel gebruik. Een Britse uitvinder liet in april zijn Iron Man-pak zien: zes kleine vliegmotoren en een special exoskelet. Ook een start-up uit Silicon Valley belooft dit jaar een persoonlijke vliegmachine te leveren, zo schrijft de BBC – al lijkt die eigenlijk teveel op een vliegtuigje om genoemd te worden in een stuk over jetpacks.

Er moet nog veel gebeuren, niet alleen qua prijs maar ook qua regulering. Martin Aircraft schrijft dat we voor de consumentenmarkt rekening moeten houden met 2030 – dat is al over dertien jaar!

* Eigenlijk was Ironman eerder, maar in de comics. 

 

TAGS
DEEL DIT BERICHT