De geschiedenis van bordspellen gaat terug tot minstens het oude Egypte
Het is moeilijk vast te stellen wanneer bordspellen precies ontstonden, zo schrijft magazine Amusing Planet in een blogpost, maar de geschiedenis gaat minstens terug tot het oude Egypte en Mesapotamië. Spel is niet voor niets een essentieel onderdeel van menselijke culturen. Er worden verschillende spellen besproken, hieronder drie.
Senet is ontdekt in graven uit het oude Egypte, circa 3500 vChr. Het wordt ook genoemd in het Egyptisch Dodenboek uit de eerste eeuw voor Christus. Het spel kent pionnen en damschijven, wie als eerste de rand van het bord raakte, won.
Het Koninklijke Spel Ur, ook bekend als het Game of Twenty Squares, stamt uit Mesopotamië van 3000 jaar vChr. Een later gevonden kleitablet bevat de regels. Het lijkt een voorloper van Backgammon en werd gespeeld tot in de late oudheid.
Strategiespel Go komt uit China en is zo’n 2500 jaar oud, en daarmee het oudste bordspel dat nog gespeeld wordt. Volgens een legende werd het gemaakt in opdracht van de mythische keizer Yao (2337–2258 vChr) om zijn zoon gunstig te stemmen. Wereldwijd weten meer dan 46 miljoen mensen hoe je dit moet spelen.
Bordspellen waren overal en in iedere periode een favoriet tijdverdrijf voor de elite, en een goede manier sociaal te bonden. Net als nu dus, al is tijdverdrijven gelukkig niet meer voorbehouden aan de elite.
UPDATE: Op Twitter wees Mark Berck me op deze introductie op Ur.
Beeld: schilderij uit de tombe van Nefertari waarop zij Senet speelt.
(Gevonden via de weekendbijlage van X, Y of Einstein.)