Home / Blog / De hipster shuffle: wat is het, hoe doe je het en wat betekent het

De hipster shuffle: wat is het, hoe doe je het en wat betekent het

LATER LEZEN

Eerder legden we al het hipsterfenomeen van de fixie uit. Hipsters hebben niet alleen hun eigen kleding en vervoer, maar natuurlijk ook hun eigen muziek en een eigen stijl van dansen. Op Amsterdamse hipsterfeestjes zie je de laatste tijd veel jongens de shuffle doen – een dans die zijn origine vindt een de Melbourne Shuffle [compilatie 1, 2, 3] die al eind jaren ’80 ontstond met de opkomst van house en die zich doorontwikkelde in de rockscene. Deze zomer brak de shuffle door bij het grote publiek met de hit ‘Party Rock Anthem’ van hiphopduo LMFAO.

De manier van dansen combineert elementen van de charleston met de running man (groot geworden door MC Hammer). De dans is niet eenvoudig aan te leren, met name omdat de running man wat oefening vergt. Media spelen een cruciale rol in de verspreiding van de stijlelementen van subculturen. Waar je voor de komst van het internet nog afhankelijk was van reportages in muziekbladen en van clips op MTV, kan je nu eenvoudig op YouTube instructievideo’s vinden. Deze is van de jongens van LMFAO zelf, met deze stap-voor stap-uitleg ga ik het leren en deze laat je duidelijk het voetenwerk zien.

Om de populariteit van de shuffle onder hipsters te verklaren is empirisch onderzoek nodig. Waarschijnlijk zit het in de overdrevenheid van de dans die ook nog eens moeilijk is: hiermee is het eigenlijk een bespotting van dansen, een ironische bedoelde manier van raar doen op de dansvloer, die echter niet voor iedereen is weggelegd – vergelijk het met de bewegingen uit deze video uit 2007 van de Franse electronicaformatie Yelle.

TAGS
DEEL DIT BERICHT