Home / Blog / Deze game moet spelers ‘inenten’ tegen nepnieuws

Deze game moet spelers ‘inenten’ tegen nepnieuws

LATER LEZEN

Onderzoekers van Oxford hebben een online game ontwikkeld waarvan ze hopen dat het mensen zal ‘inenten’ tegen nepnieuws. Bad News is een eenvoudig spelletje waarbij je steeds kiest tussen twee opties in je queeste naar een succesvol nepnieuws-imperium. Je keuzes hebben effect op je aantal twittervolgers en je geloofwaardigheid.

Het idee van vaccineren tegen nepnieuws is afkomstig van projectleider Sander van der Linden, een Nederlandse sociaalpsycholoog. In 2017 publiceerde hij met collega’s een artikel [abstract] waarin hij een methode voorstelde om mensen preventief te beschermen tegen desinformatie over bijvoorbeeld klimaatverandering. Het idee van Bad News is dat je de tactieken van nepnieuwsverspreiders leert doorzien. Van der Linden zegt tegen The Guardian:

“The idea is that once you’ve seen the tactics, and used them in the game, you build up resistance … We want the public to learn what these people are doing by walking in their shoes.”

Spelers moeten zes strategieën machtig worden, waarbij je voor iedere strategie een badge krijgt. Tussendoor word je gevraagd korte surveys in te vullen: vragen over hoe geloofwaardig je bepaalde tweets en nieuwskoppen vindt. De onderzoekers gebruiken deze data voor verder onderzoek.

Ik heb het spel even gespeeld en het is erg verslavend (ik baalde dat ik moest stoppen om deze blogpost te schrijven). Ik heb al Noord-Korea de oorlog verklaard en ben hoofdredacteur van een nieuwssite waarmee ik wetenschappers aanval. Het maakt tactieken van verspreiders inderdaad inzichtelijk, maar ik heb nog niets nieuws geleerd. De vraag is natuurlijk dan ook of het spel gespeeld gaat worden door mensen die daadwerkelijk niet weten hoe nepnieuws werkt.

UPDATE: Er is ook een Nederlandstalige variant van de game.

TAGS
DEEL DIT BERICHT