Home / Blog / Internet rouwt om Trololo-man

Internet rouwt om Trololo-man

LATER LEZEN

Vandaag stierf Eduard Khil [wiki], de Russische zanger die op het internet bekend staat als de Trololo-man (of Trololo Guy in het Engels). In 2010 werd hij een hit toen een opname van hem uit 1976 op YouTube werd geplaatst en viral ging. Het nummer uit 1966 gaat over een Amerikaanse cowboy – in de Sovjet-Unie van toen niet het beste onderwerp. Uit vrees voor censuur worden de woorden vervangen door klanken. In de klanken kun je trololo herkennen – een samentrekking van troll (een internet-lastpak) en lol (lachen).

Zoals kenmerkend voor veel virals verscheiden er verschillende mashups en remixes van ‘Trololo Guy’, zoals deze met een kat met jeuk,  deze waarin Hitler boos op hem wordt of deze met een aantal rappers.  De bekendheid strekt zich verder uit dan het internet. Zo maakt Mr. Trololo in 2011 een cameo in Family Guy als dronken ober en speelt het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck in het Concertgebouw zijn nummer.

Dankzij de internetrage treedt Khil nog een paar keer op, zoals dit playbackoptreden in een bizarre Russische televisieshow (check Darth Vader als achtergronddanser):

Op het internet wordt gerouwd om de dood van Khil, zoals op The Huffington Post en WeKnowMemes. Ook conventionele media zoals het Parool en de NOS brengen de dood van Trololo-man, wat laat zien hoe internetcultuur steeds meer onderdeel wordt van de algemene cultuur.

TAGS
DEEL DIT BERICHT