Home / Blog / Amsterdamse start-up kaapt het Rijksmuseum en creëert wereldwijde buzz

Amsterdamse start-up kaapt het Rijksmuseum en creëert wereldwijde buzz

LATER LEZEN

Augmented reality is een verzamelnaam voor applicaties waarmee de werkelijkheid vergroot wordt. Een van de bekendste voorbeelden is Layar: je richt je camera op je omgeving en je kunt aan de hand van bijvoorbeeld een wikipedia-layer informatie krijgen over de gebouwen die je ziet. Het aantal mogelijkheden voor  augmented reality is eindeloos, je moet ze alleen kunnen bedenken. De Amsterdamse start-up Brilliant After Breakfast is er deze week in geslaagd te verbazen met hun ‘virtuele tentoonstelling’ Paint Job. Bezoekers aan het Rijksmuseum kunnen met Layar een schilderij scannen. Op de telefoon verschijnt vervolgens een virtuele laag waarop de kunst is geremixed.

Het bureau bestaat pas twee maanden en Paint Job is een manier om publiciteit te verkrijgen. De app is dinsdag 29 mei gelanceerd en kon in de afgelopen dagen rekenen op (inter)nationale aandacht van blogs (voorbeeld NL, voorbeeld Frankrijk, voorbeeld Rusland). ‘Director Bacon & Eggs’ Mark Goede vertelde ons dat er geen enkele communicatie met het Rijksmuseum is geweest, maar dat ze denken dat het museum inmiddels wel op de hoogte is.

Brilliant After Breakfast richt zich op zowel commerciële als culturele organisaties. Het bureau bestaat uit vijf mensen die een gemengde achtergrond hebben, van kunst en reclame tot meer financieel-zakelijk. Brilliant After Breakfast is daarmee mooi voorbeeld van een hedendaagse start-up. De buzz die ze genereren met dit eerste project werkt: volgens Mark Goede stromen de aanvragen binnen.