Home / Blog / Sekswerker of gastheer: lessen uit homotoerisme

Sekswerker of gastheer: lessen uit homotoerisme

LATER LEZEN

Malate is een toeristische buurt van Manilla. Het is een geliefde vakantiebestemming van veel homo’s uit het westen. Het is daarmee ook het werkterrein van de jonge Filipijnen die met seks geld verdienen. De homoseksuele scene kenmerkt zich door grote ongelijkheid. Zo worden lokale homo’s door eigenaren van clubs en bars anders behandeld dan de toeristen: toegangsprijzen en drankjes zijn expres voor hen te duur gemaakt. Een recente studie [abstract] van Dana Collins richt zich op de identiteiten die deze scene voortbrengt.

De lokale mannen zien Malate als een homobuurt en als een wijk waar je jezelf kunt zijn. Er wonen is te duur, het is de plek om uit te gaan, Westerse mannen te ontmoeten en – idealiter – daarmee een langdurige relatie op te bouwen. Doel is echter niet om buitenlanders te ontmoeten om weg te komen van de Filipijnen. In de omgang met homoseksuele buitenlanders valt het lokale klassensysteem weg. Dat maakt Malate vrij en open. Bovendien kunnen mannen er aangesproken worden: het staat een uiting van verlangen toe.

Het label ‘sex workers’ is niet echt van toepassing op deze mannen, vindt Collins. Het woord hospitality [±gastvrijheid] is beter omdat deze mannen zelf een verlangen hebben naar de buitenlandse gasten en graag met hen kletsen en ze de buurt laten zien. Zij zien zichzelf niet als arbeiders die een dienst verlenen aan een betalende klant. Omgang met deze vaak ervaren reizigers geeft een culturele competentie: ze leren over cultuur en taal. De lokale homo’s benadrukken dan ook dat ze relaties opbouwen met hun gasten. De economische ongelijkheid tussen mannen die over de wereld kunnen reizen en deze lokale mannen die vastzitten aan de Filipijnen lijkt er voor hen minder toe doen.

Het onderzoek van Collins heeft een aantal grotere lessen. Het laat zien wat de impact is van mondialisering op lokale cultuur. In die mondialiserende wereld zijn partijen ongelijk omdat rijkdom ongelijk is verdeeld. Er zijn echter identiteiten die die kloof overstijgen. Het gedeelde seksuele verlangen zorgt evenwel niet voor gelijke behandeling. Het onderzoek laat ook zien hoe gecompliceerd ‘sekswerk’ is. Het is nooit een simpele kwestie van de blije hoer of het zielige slachtoffer.

CC foto: pelleb

DEEL DIT BERICHT