Home / Blog / Vaderlandsliefde gaat boven kwaliteit bij het Songfestival

Vaderlandsliefde gaat boven kwaliteit bij het Songfestival

LATER LEZEN

Morgen is de finale van het Songfestival. Het leeft extra, want vorig jaar ging het niet door en dat terwijl wij eindelijk gewonnen hadden! Onderdeel van de Eurovisietraditie is klagen over de oneerlijkheid van het stemmen. Je mag niet op je eigen land stemmen, maar in Europa zijn er verschillende diaspora’s. Stemmen Turken in het buitenland bijvoorbeeld voor Turkije? Op het onvolprezen politicologenblog Stuk Rood Vlees verscheen een stuk van Nella Geurts, Ayse Guveli en Niels Spiering over die vraag.

Ze baseren zich op surveydata van mensen met een Turkse migratieachtergrond uit zeven West-Europese landen. Die beantwoorden de vraag wie zij het liefst het Eurovisie Songfestival zouden zien winnen: Turkije, het huidige land van residentie of het land met beste liedje. Het antwoord is overduidelijk:

“het grootste aandeel van de Turkse migrantenpopulatie gunt Turkije de winst. In alle zeven landen ligt dit percentage rond of boven de 90 procent. Slechts 1 procent van de migrantenpopulatie gunt het nieuwe land van residentie zijn of haar stem, en in Frankrijk heeft zelfs geen enkele van de 207 ondervraagden deze voorkeur. Tenslotte geeft gemiddeld vier procent de voorkeur aan het land met ‘het beste lied’: kwaliteit in plaats van vaderlandsliefde.”

Daarmee is zeker niet alles gezegd. Er is namelijk ook een bandwagon-effect gaande in Duitsland, waarvan we in Nederland profijt kunnen hebben nu wij ook winnaars zijn. Bovendien is de Turkse diaspora geen homogene groep. Kijk voor de uitleg, duiding én figuren op Stuk Rood Vlees.

Lees ook: 3 tips op basis van onderzoek waarmee we het songfestival winnen

Lees ook: de 7 betekenissen van het Songfestival