Home / Blog / Was de toekomst maar de toekomst van vroeger

Was de toekomst maar de toekomst van vroeger

LATER LEZEN

Oculus riftGelukkig Nieuwjaar en welkom in de toekomst! Het internet heeft er lang op gewacht (met alle memes van dien), maar eindelijk is het jaar van Back To The Future II (1989) aangebroken. Marty McFly reist daarin naar 21 oktober 2015. Het aanbreken van het nieuwe jaar was aanleiding voor een evaluatie van de toekomst van BTTF-II: wat hadden de makers goed en wat hadden ze fout? We zagen zulke evaluaties voorbijkomen bij The Guardian, VICE Nederland en NRC. Het blijkt echter dat zo’n beetje ieder nieuwsmedium met een overzichtje kwam – zie Google (zoek het plagiaat is daarbij een aardig spelletje).

Hoe zou het komen dat deze film zodanig tot de verbeelding spreekt? Misschien is het de exacte datum die de toekomst van BTTF-II zo aansprekend maakt. Of misschien is het de ogenschijnlijk positieve verbeelding van de toekomst. In de jaren ’80 kregen we veel dystopische toekomstbeelden voorgeschoteld, denk aan Alien, Robocop en Terminator. 

Toekomstbeelden vertellen ons vooral wat over de tijd waarin ze gedaan worden. In een mooie terug-naar-de-toekomst analogie kunnen we de huidige populariteit van BTTF verklaren als nostalgie naar 1989 – een bijzonder jaar dat zelfs uitgeroepen zou worden tot het einde van de geschiedenis. Het is daarom vooral interessant om te kijken naar de zaken die BTTF-II heeft gemist. Ik denk dan bijvoorbeeld aan sociale media en constante surveillance door bedrijven, maar ook aan angst voor terrorisme en overheidsspionage op burgers. De evaluaties van wat er klopte aan BTTF-II zijn dan sentimentele overpeinzingen van mensen die terugverlangen naar een – in hun ogen – zoeter verleden.

Tip: luister de podcast van Onder Mediadoctoren over de aantrekkingskracht van nostalgiemedia. 

DEEL DIT BERICHT