Home / Blog / Nieuw: verticaal film kijken

Nieuw: verticaal film kijken

LATER LEZEN

photo (1)Wij zijn gewend horizontaal te kijken. Onze televisies, laptops en bioscoopschermen zijn gemaakt om in landschapmodus bekeken te worden. Dit heeft te maken met conventie, maar ook met biologie: onze ogen staan immers naast elkaar en kunnen dus goed een landschap overzien. Met de komst van smartphones en tablets wordt de hegemonie van het horizontale doorbroken. Mensen filmen gemakkelijk in portretstand, dit tot ergernis van velen. Spelers als YouTube zijn daar immers niet op ingesteld, zoals dit filmpje duidelijk maakt.

Kunstplatform Sonic Acts wil graag experimenteren met nieuwe vormen van media en technologie. Vertical Cinema is een project van tien films die bedoeld zijn om in een hoge, smalle ruimte op een verticaal scherm te vertonen. Centrale vraag is wat er gebeurt met de kijkervaring als je in plaats van horizontaal verticaal moet kijken. De films zijn gemaakt door experimentele filmmakers en audiovisuele artiesten uit verschillende landen.

Vertical Cinema ging in januari in première op het Internationale Filmfestival Rotterdam. Dit weekend kwam het naar Amsterdam. De films werden vertoond in de hal van het oude gedeelte. Er was ook een lezingenserie met film- en kunstwetenschappers en curatoren.

De kijkervaring is inderdaad anders: je ogen moet veel meer werken om het hele scherm te bevatten. Je kijkt meer omhoog, wat volgens curator Bart Rutten associaties oproept met religie. In Rotterdam werd Vertical Cinema daarom ook in voormalige kerk vertoond: denk maar aan de hoge, smalle stijl van de gotiek. Omdat de films experimenteel zijn is het nog onduidelijk wat een ander scherm betekent voor de manier van verhalen vertellen. Hedendaagse technologie is makkelijker te kantelen, dus wellicht dat het verticale scherm meer van zich laat horen.

Beeld: het verticale scherm in het Stedelijk Museum, (c) Linda Duits

DEEL DIT BERICHT