Home / Blog / Experts over het internet der dingen in 2025

Experts over het internet der dingen in 2025

LATER LEZEN

internet of thingsPew Internet is bezig met een serie over de toekomst naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het web (we schreven eerder over de post-normale wereld). Het gerenommeerde onderzoeksbureau ondervroeg ditmaal 1,867 experts over the internet of things, het internet der dingen, oftewel een netwerk van slimme sensoren, camera’s en software in apparaten die met elkaar in contact staan. Een van de respondenten noemt dat er nu al dertien miljard apparaten met elkaar verbonden zijn. In 2020 zullen dat er vijftig miljard zijn. Volgens de respondenten zal het internet der dingen op verschillende plekken aanwezig zijn, zoals lichaam (in de vorm van wearables als slimme horloges), in huizen (zoals een slimme thermostaat), in gemeenschappen en de natuur (om bijvoorbeeld vervuiling te meten).

In het rapport worden zes thema’s besproken met toelichting van de ondervraagde experts.

1. Het internet der dingen en wearables zullen zich significant ontwikkelen tussen nu en 2025

Vrijwel alle experts zien dit als een positieve ontwikkeling. Veel van het internet der dingen zal worden ingezet voor gedragsverandering in mensen: om gezonder, veiliger en efficiënter te leven.

2. Privacy wordt het hete hangijzer 

Nu al geven we privacy op voor gratis gebruik. Experts voegen daaraan toe dat algoritmes niet te vertrouwen zijn en dat we vast kunnen komen te zitten in feedbackloops.

3. Interfaces worden beter maar niet geïntegreerd met het lichaam

We gaan geen apparaten direct besturen met ons brein, maar wel met een pen snel schrijven op onze mobiel. Onze handen en stem blijven de voornaamste manier om dingen aan te sturen.

4. Er zullen ingewikkelde, onbedoelde consequenties zijn

Er zullen vaak dingen stuk zijn die niemand kan repareren (slimme deurknoppen) en apparaten zullen kwetsbaar zijn voor misbruik als cyberoorlog.

5. Mensen die niet aangesloten zijn vallen buiten de boot

Er zullen nieuwe digitale kloven ontstaan langs klasse-scheidingen.

6. Dankzij het internet der dingen verandert onze relatie met dingen

Hoe we omgaan met al die apparaten vereist nieuwe etiquette. Toestemming is daarbij een cruciale term.

Het volledige rapport [PDF] bevat veel quotes van de experts.