Home / Blog / Hoe Habbo-hotel oneerlijk geld verdient aan kinderen

Hoe Habbo-hotel oneerlijk geld verdient aan kinderen

LATER LEZEN

Vandaag een gastblog van de Vlaamse onderzoeker, docent en auteur Pedro de Bruyckere over een rapport van MijnKindOnline.nl, waarin wordt beschreven hoe kinderen via verschillende wegen in games en via sociale netwerken tot betalen van diensten allerhande verleid worden.

Dit is het persbericht van Mijn Kind Online:
Aanbieders van virtuele werelden en social games verdienen geld aan kinderen op een manier die niet door de beugel kan. Dat blijkt uit ons meest recente onderzoek.

Verdienden sites voor kinderen een aantal jaren geleden vooral door advertenties te verkopen, nu verdienen ze door kinderen te laten betalen voor virtuele spullen via het sms-tegoed op hun mobiele telefoon. Doordat bedrijven niet duidelijk zijn over de kosten, gaat het steeds vaker fout. Mijn Kind Online maar ook de Consumentenbond ontvangen klachten van ouders met kinderen die honderden Euro’s zijn kwijtgeraakt. De twee organisaties waarschuwen voor een ‘zakgeldcrisis’ en willen maatregelen.

Pretparken
Virtuele werelden als Habbo.nl en Panfu.nl zijn als pretparken voor kinderen. In een normaal pretpark als De Efteling weet een kind echter wat de toegangsprijs is en wat hij betaalt voor een ijsje. Ook gaat hij niet zonder begeleiding naar binnen. In digitale pretparken is dat anders. Daar worden kinderen constant  overgehaald om hun zakgeld uit te geven. Ze krijgen een huisdier als gratis welkomstcadeau, dat na een paar uur begint te blaffen vanwege honger, die alleen gestild kan worden als er digitaal voer wordt gekocht. Ze krijgen een virtueel kledingstuk gratis, dat na een week moet worden ingeleverd tenzij er betaald wordt.

Virtuele goederen kunnen aangeschaft worden via de credit card van vader of moeder, maar ook met de (eigen) mobiele telefoon, door middel van bellen of sms’en. De kosten worden dan verrekend via het beltegoed of de bundel. In veel gevallen merken ouders pas dat hun kinderen dit soort uitgaven doen als de kosten hoog zijn opgelopen. Omdat steeds meer kinderen een mobiele telefoon hebben, kunnen bedrijven rechtstreeks zaken met ze doen. En dat gebeurt niet altijd eerlijk.

Maatregelen
“Dat kinderen vanaf 7 jaar spelen in virtuele werelden en social games, onder andere via Hyves,  juichen we toe. De afgelopen jaren hebben we mooie digitale speelomgevingen zien ontstaan met een goede invloed op kinderen. Dat je daarvoor betaalt, is geen bezwaar. Maar hoe bedrijven op internet zaken doen met kinderen, moet echt anders”, aldus Remco Pijpers, directeur van de stichting Mijn Kind Online.

Mijn Kind Online stelt de volgende maatregelen voor:

  1. De kosten voor ouder en kind moeten helder zijn. Geen betalingen meer voor digitale kleren en meubeltjes via sms voor jonge kinderen. In sommige gevallen is het beter is het om een abonnement aan te bieden; dan zijn de kosten duidelijk.
  2. Met de misleiding moet het afgelopen zijn. Het is belangrijk dat makers van spelletjes en virtuele werelden voor kinderen, in overleg met de overheid, regels op gaan stellen over zaken doen met kinderen en ouders via internet. Houden ze zich daar niet aan, dan moeten ze een boete krijgen. De regels zouden ook in de Kinder- en Jeugdreclamecode kunnen worden opgenomen.
  3. Tot slot doen ouders er goed aan zich te verdiepen in de nieuwe digitale speeltuinen. Die zijn niet alleen maar leuk, die kunnen je ook heel veel geld kosten. Het is belangrijk dat je regels afspreekt met je kind en er met hem over praat. Pas op je portemonnee, want gratis bestaat meestal niet.

Lees ook de samenvatting van het onderzoek op Ouders Online, met tips voor ouders. Het rapport is hier [PDF] gratis te downloaden. In Kassa werd aandacht aan het onderwerp besteed. De uitzending is hier terug te zien.

Dit stuk verscheen eerder op Pedro’s blog X, Y of Einstein.

DEEL DIT BERICHT